Mektubat-ı Rabbani-Tam Metin Tercümesi-Abdülkadir Akçiçek-Çile Yayınları-1979

39.Mektup

39. MEKTUP


MEVZUU : İşin aslı kalbe dayanır; kalb de, surette yapılan ameller ve zahirî ibadetlerin ve bunların benzeri işlerin mücerred durumu ile açılmaz..

***

NOT : İMAMI RABBANİ Hz. bu mektubu, Şeyh Muhammed Çeterî'ye yazmıştır.

***

Sübhan Allah, bize ve size onun gayrından iraz, mukaddes zatına ikbal nasib eylesin. Gözün dış yana kaymasından kurtulan Seyyid'ül-beşer hürmetine.. Ona ve âline salâtlar ve selâmlar..

Bilmiş olasın ki,

İşin aslı kalbe dayanır. Şayet kalb, Yüce Sübhan Hakkın gayrı ile fitneye düşmüş ve bir alaka peydah etmiş ise., o kalb haraptır ve pek beterdir. Kısırdır; verimsizdir.

Mücerded olarak, surette yapılan amellerden ve zahirî ibadetlerden hâsıl olacak hiç bir şey yoktur. Herkese lâzım olan şudur: Yüce Hakkın gayrına iltifattan kurtulan selim kalb.. Bir de, şeriatın işlenmesini emrettiği bedene taalluk eden yararlı ameller..

Anlatılan yararlı amelleri yapmadan; kalb temizliğini iddia etmek, batıl davadır. Tıpkı: Ruhsuz bedenin, bu hayatta tasavvur edilmeyeceği gibi..

Kalbe ait hallerin hâsıl olması; bu kalıpla yapılması gereken yararlı ameller yapılmadan muhaldir. Ne var ki, bu zamanda, mülhidlerin pek çoğu; bu davayı güderler.. Allah-ü Taâlâ, bizlere onların kötü itikadlarından necat ihsan eylesin.. Habibi Hürmetine.. Ona salât, selâm, tahiyyat..

 

Günün Sözü

"“Kim Kur’ân’ı okur ve onu hıfzederse, Allah da onu cennete koyar ve ev halkından cehenneme girmesi vâcip olan on kişiye şefâatçi kılar.” (Hadîs-i Şerif—İbn Mâce)"
Telif Hakkı © 2024 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla!, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan özgür bir yazılımdır.