Emanet ve Ehliyet

IKTIDA'YI (IMAMA UYMAYI) ORTADAN KALDIRAN DURUMLAR

507 Bir kimseyi imama uymaktan (iktida'dan) su üç durum men eder:
  Birincisi: Imam ile muktedi arasinda; yük tasiyan hayvanlarin ve arabalarin geçtigi umuma ait genis bir yolun bulunmasidir.(254) Bu hüküm yola bitisik saflarin bulunmamasi halinde geçerlidir. Eger saflar o yolu tamamen kaplamissa iktidaya mani olmaz.
  Ikincisi: Kendisinden geçmek; ancak kayik veya baska bir vasita ile mümkün olan, nehir ve irmaklar iktidaya mani olurlar.(255)
  Üçüncüsü: Kadinlardan meydana gelmis olan tam bir saf; imama iktidaya manidir. Bu üç hususta kat'i bir ittifak vardir. Bunlarin disinda; sahrada namaz kilarken imam ile muktedi arasinda genis bir bosluk bulunursa bu iktidaya mani midir, degil midir? meselesinde ihtilaf vardir. Yine bir mescidin mahfeli üzerinde namaz kilan musallinin; o mescidin sahninda bos yer bulunursa (yani büyük orta bosluk varsa), namazi mekruh olur. Eger sahninda bosluk yoksa mekruh olmaz denilmistir.(256) Bir kimse; mescidin daminda imama iktida etmis olsa; eger o mescidin dama açilan bir kapisi varsa ve imamin halinden de süpheye düsülmüyorsa, o kimsenin iktidasi sahih olur. Eger imamin hali süpheli olursa, sahih olmaz.(257)


 

X (Twitter) sayfamız!

X (Twitter) adresimizi takip ederek, her türlü ilmi bilgilendirmeden istifade edebilirsiniz.

Günün Sözü

"Ben ilmin şehriyim, Ali (k.v.)’de kapısıdır.” (Hadîs-i Şerif—Tirmizî)"
Telif Hakkı © 2024 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla!, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan özgür bir yazılımdır.