Emanet ve Ehliyet

NAMAZ IÇERISINDE IMAMA TABI OLUNMAYAN DURUMLAR

508 Ibn-i Abidin: "Bir kimse kendisinden hoslanmadiklari halde bir cemaate imam olsa bakilir: Eger hoslanmamalari o sahistaki bir bozukluktan yahud kendileri imamliga ondan daha layik olduklarindan ise, imamligi (kerahat) mekruhtur. Çünkü Ebû Davud'un rivayet ettigi bir hadisde: "Kendisini sevmedikleri halde bir cemaate imam olan kimsenin namazini Allahû Teâla (cc) kabul etmez" buyurulmustur. O kimse hakli ise kerahat yoktur. Kerahat cemaatin üzerinedir"(258) hükmünü zikrediyor!.. Surasi muhakkaktir ki mü'minler namazda o kimseye iktida ettikleri için ona "Imam" denir. Eger hiç kimse iktida etmezse "imam" olmaz. Dolayisiyla namaz içerisinde; ictihada konu olan birçok hususta imama uymak gerekir. Mesela: Su bes seyi imam terkederse; muktedi de imama tabi olarak terkeder: "Bayram namazi tekbirleri, Tilâvet secdesi, kunut duasi, namazdaki birinci oturus (ilk ka'de) ve sehiv secdesi!..(259) Bir de imama tabi olunmayacak durumlar vardir: Mesela: Imam su dört seyi yaptigi zaman, muktedi imama tabi olmaz." Imamin fazla secde yapmasi, bayram tekbirlerini Sahabe-i Kiram'in kavillerinde bulunan miktardan fazla getirmesi, unutarak fazla rek'at kilmasi ve Cenaze Namazinda bes defa tekbir getirmesi.(260)

 509 Su dokuz hususu imam terketse bile; imama uyan kimse terketmez ve edâ eder: Imamin tahrime'de (Iftitah tekbirinde) ellerini sünnete uygun kaldirmamasi, Sübhaneke'yi (Senâ'yi) okumamasi, rükû tekbirlerini terketmesi, secdenin tekbirlerini terketmesi, rükû ve secdeye gidis tekbirlerini terketmesi, "Semi'allahû Limen Hamideh" demeyi terk etmesi, Tesehhüd okumayi terketmesi, selâm vermeyi terk etmesi ve tesrik tekbirlerini terk etmesi!..


 

X (Twitter) sayfamız!

X (Twitter) adresimizi takip ederek, her türlü ilmi bilgilendirmeden istifade edebilirsiniz.

Günün Sözü

"Kadın, şu dört şeyden biri için nikahlanır: Malı için, soyu-sopu için, güzelliği için ve dîni için. Elleri toprak dolası, sen dindâr olanı seç!” (Hadis-i Şerif—Buhârî)"
Telif Hakkı © 2024 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla!, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan özgür bir yazılımdır.