Fıkıh Köşesi
TAHKİKÜ'L MENAT VE HÜKÜMLERİN İLLETİ
- Ayrıntılar
- Kategori: Fıkıh Köşesi
- Gösterim: 3966
TAHKİKÜ'L MENAT VE HÜKÜMLERİN İLLETİ
Soru: "Rahman ve rahim olan Allahu Teala (cc); insanların dünyevi ve uhrevi saadetlerine vesile olacak hükümlerini, peygamberleri vasıtası ile bildirmiştir. Şer'i hükümlerin gayesi, insanoğlunun maslahatını temin etmektedir. Bu maslahat faydalı olan hükümleri elde etmelerine veya herhangi bir zarardan kurtulmalarına vesile olur. (...) Bütün usul kitaplarında; "İslam'ın temel hedefinin, insanların can, mal, nesil, akıl ve din emniyetlerini sağlamak" ile ilgili olduğu belirtilmektedir. Mesela: insanların akıl emniyetine zarar veren şarap haram kılınmış, bu haramı işleyenlere bir ceza takdir edilmiştir. Fakat günümüzde yaygın olan eroin, esrar ve kokain gibi uyuşturucu maddeler ile ilgili; Allahu Teala (cc)'nın kitabında ve Resul-i Ekrem (sav)'in sünnetinde herhangi bir hüküm yoktur. Bunların hükmü nasıl tesbit edilecektir. Uyuşturucu kullanan veya ticaretini yapan insanlara ne ceza verilecektir?(...) Kur'an Müslümanlığını savunan arkadaşlarımız, bu konuda kararsızdırlar. Bazıları "Kur'an-ı Kerim'de esrar, eroin ve kokain gibi uyuşturucu maddeleri haram kılan herhangi bir ayet yoktur. Bir şeyin haramlığına hükmetmek sadece Allahu Teala (cc)'ya mahsustur. Peygamberin dahi haram kılma hakkı yoktur" demektedirler. Bazıları ise Kur'an-ı Kerim'de geçen hamr kavramının, eroin, esrar ve kokain gibi uyuşturucuları da içine aldığı kanaatindedirler. (...) Uyuşturucu maddeleri kullanmanın hükmü nedir? Kullanmayan fakat ticaretini yapanlara ne ceza verilebilir?"
CEVAP: İslam ceza hukuku; kat'i nasslarla sabit olan ve hukukullah olarak ifade edilen had cezaları ile sınırlı değildir. Nasslarda varlığını hükmün varlığına, yokluğunu da hükmün yokluğuna dalalet eden mazbut vasıflar vardır. Bu mazbut vasıflara, nassın sebebi ve illeti denilir. Fakihlerin cumhuruna göre sebeb; hükmün varlığı için, şari (hüküm koyucu) tarafından emare olarak belirtilen mazbut ve açık bir şeydir.
Kaynaklar
(1) Muhammed Ebu Zehra-İslam Hukuku Metodolojisi-Ank:1979 Sh: 53.
(2) Molla Hüsrev-Mir'at El Usul-İst.: 1307 C: 1 Sh: 241.
(3) Prof. Abdülvehhab Hallaf-İlmu Usul-i Fıkh-Kahire:1956 Sh: 84 vd.
(4) İbn-i Abidin-Reddü'l Muhtar Ale'd Dürri'l Muhtar-İst.: 1983 C: 8 Sh: 234.
(5) Molla Hüsrev-Düreri'l Hükkam fi Şerhi'l Gureri'l Ahkam-İst.: 1307 C: 2 Sh: 74, Ayrıca İbn-i Hümam-Fethu'l Kadir-Beyrut: 1316 C: 4 SH: 211.
(6) İmam-ı Kasani-El Bedaiu's Senai-Beyrut: 1974 C: 7 Sh: 63, Ayrıca İbn-i Abidin-A.g.e. C: 8 Sh: 280.
(7) İbn-i Hümam-A.g.e. C: 4 Sh: 214,
(8) İbn-Abidin-A.g.e. C: 8 Sh: 280