Mehmet Emre Fetvalar
Cemaate Sonradan Yetişmek
- Ayrıntılar
- Kategori: Fetvalar
- Gösterim: 7031
724 - Behce fetvalarından: "İmama rükuda iken yetişen kimse, iftitah tekbirini rükuda alsa, şüruu (namaza başlaması) sahih olmaz" (H.Ec. 1/10)
Açıklama: İmamı rükuda bulan kimse iftitah tekbirini ayakta alır. Sonra rükua varır. Aksi halde imama uyması sahih olmaz.
725 - İbni Nuceym Fetvalarından: "İmam teşehhütte (tahiyyatı okumak üzere oturmakta) iken cuma namazına yetişen kimse, cuma namazını tamamlar" (H.Ec. 1/8)
Açıklama: İmama cuma namazının ilk rekatında yetişemeyen kimse, geri kalan kısmı cuma namazı olarak tamamlar. İsterse oturuşta veya sehiv secdesinde yetişmiş olsun, hüküm böyledir.
726 - İbni Nüceym Fetvalarından: "Bayram namazına imam teşehhütte iken yetişen kimse, bayram namazını tamamlar" (H.Ec. 1/8)
Açıklama: Böyle bir kimse, kalkıp Sübhaneke'yi okuduktan sonra yavaş bir sesle üç defa tekbir alır. Sonra "Euzü besmele" okuyarak Fatiha ve sureyi kıraat eder. O rekatı kılıp kalktıktan sonra diğer rekatı da imamla kılınan şekilde tamamlar.
727 - İbni Nüceym Fetvalarından: "Akşam namazının üçüncü rekatında imama yetişen (ve uyan) kimse, imam selam verdikten sonra kıyama kalkınca her iki rekatı da aralarında oturarak eda eder."
Açıklama: İmama ilk iki rekatta yetişemeyen kimse, ayağa kalktığı zaman, oturma hususunda imamla birlikte kıldığı rekatı ve kıraat hususunda da kaçırdığı rekatlardaki okumaları dikkate alması gerekir. Bu fetvada görülen meselede imamla bir rekat kılmış olduğu için, kendi kılacağı bir rekat ile namazın rekatları ikiye yükselmiş olacağından, oturup tehiyyatı okur. Kılacağı diğer rekat, namazın sonunu teşkil ettiği için onda da oturur.
728 - Behce Fetvalarından: "Bayram namazının rükuuna yetişen kimse, rüku tesbihlerini okumayıp (fazla) tekbiri almalıdır" (H.Ec. 1/14)
Açıklama: Rüku tesbihleri sünnet olup, imamla birlikte alamadığı tekbirler ise vaciptir. Bu sebeple rükuda tekbirleri alması tesbihlerden daha önce gelir.