Emanet ve Ehliyet

GÜNES TUTULDUGU ZAMAN KILINAN NAMAZ (KÜSUF NAMAZI)

670 Günes tutuldugu zaman; "Ulû'lemr", "Cum'a Imami" veya "Ulû'lemr'in bu namazi kildirmakla görevlendirdigi kimse; müslümanlara iki rek'at namaz kildirir.(572) Bes vakit namaz kildirmakla görevli mescid imamlari; "Ulû'lemr'in" veya "Cum'a Imami'nin" sarih bir izni olmadigi süre içerisinde küsuf namazini kildiramazlar. Bu gibi durumlarda müslümanlar, küsûf namazini ayri ayri edâ ederler.(573) Küsûf namazinda; Ezân, ikamet ve hutbe yoktur. Zahirü'r rivayet budur.

 671 Küsûf namazinin cemaatle edâ edilecegi hususunda ûlemanin icmai vardir. Küsûf Namazi sünnettir ve iki rek'attir. Her iki rek'atinde de; diger namazlarda oldugu gibi, bir rükû, iki secde vardir. Küsûf Namaz'ini kilan kimse; diledigi sûreyi okuyabilir Muhiyt'de de böyledir.(574) Imam-i Safii (rha)'in kavline göre; Küsûf Namazi'nin her iki rek'atinde de iki rükû vardir.(575)

 672 Küsûf Namazi'nda kiraatin gizli mi, yoksa asikâr mi olacagi hususunda ihtilaf vardir. Imam-i Merginani; "Gizli ve asikâr kiraat meselesine gelince: Hz. Aise (r.anha) validemizden hem gizli, hem asikâr kiraata dair rivayet gelmistir. Bir rivayete göre Resûl-i Ekrem (sav) asikâr kiraatta bulunmustur. Imam-i Azam Ebû Hanife (rha) indinde ise; Ibn-i Abbas ve Semre  b. Cünbed (r.anhüm) kanali ile gelen rivayet daha zahirdir ve tercihe sayandir. Nasil tercih edilmesin ki; Küsûf Namazi gündüz edâ edilen bir namazdir ve gündüz edâ edilen bir namazda kiraatta gizlidir. Küsûf Namazi edâ edildikten sonra günes açilincaya kadar dua edilir. Zira Resûl-i Ekrem (sav): "Iste bu korkulardan bir sey gördügünüz zaman, Allahû Teâla (cc)'ya dua ile teveccüh ediniz" buyurmustur. Dua hususunda sünnet olan, namazdan sonra yapilmasidir"(576) hükmünü zikreder. Malûm oldugu üzere Küsûf Namazi'nin vakti; günesin tutuldugu zamandir. Sayet günes, namaz kilmanin mekruh oldugu bir vakitte tutulursa, Küsûf Namazi kilinmaz. Cevheretü'n Neyyire'de de böyledir.(577)


 

Günün Sözü

"Hz. İbn-i Abbas (r.a.)’dan: “Resûlüllah (s.a.v.) yiyecek ve içecekleri üflemekten nehyetti.” (Hadîs-i Şerif—Muhtâru’l-Ehâdis)"
Telif Hakkı © 2024 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla!, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan özgür bir yazılımdır.