Yağcılık İnce Bir Sanattır
- Ayrıntılar
- Kategori: Diyaloglar
- Gösterim: 2969

Deneyimsiz ve kendine güveni az olan yöneticiler, kolay yağ kabul ederler. Usta yöneticiler ise astlarını yağlayabilenlerdir. Yağcılık genellikle yalancılık ve sömürü unsurlarını içerdiği için olumsuz bir davranış olarak nitelendirilir. Ancak yağcılık yapılmayan bir örgütte çalışmak zannedildiği kadar rahat değildir.
Yağcılar en çok kızanlar, aslında üstlerine kızanlardır. Bir de atik davranmayıp, yağ verme fırsatı kaçıranlar, profesyonel yağcılara çok bozulurlar.
Yağcılık kuruma değil, kişiye güvenmenin esas olduğu Þark toplumlarında çok kullanılan bir kendini koruma tekniğidir. Kolay gibi görünmesine rağmen, yağcılık ustalık isteyen bir iştir. Dozunu kaçırırsanız, etraf vıcık vıcık olur ve istenilen sonuç elde edilemez.
Patronların en çok sevdiği yağlama tekniği, rakiplerinin durumunun kötüye gittiğine dair havadislerle başlayan övmelerdir. Patronlar, zannedildiğinin aksine, para kazanmaya çok düşkün değillerdir. Onların en büyük zevki rakiplerini geçmek, hatta mümkünse ezmektir. Bunun için ziyan etmeyi dahi göze alabilirler. Onun için, rakiplerin müşkül durumları ile ilgili haberleri toplayarak kısık ve mutlu bir sesle kendilerine iletirseniz, yıllık zam ve primlerinizde önemli artışlar sağlayabilirsiniz.
Üst idarecilerin en sevdiği cümle ise "Ben demiştim zaten" dir. Onları tavlamak istiyorsanız "Siz demiştiniz zaten" diye konuşmaya başlayın.
Yatay yağlamada prensip kendi konunuzla ilgili bazı soruları sizinle aynı seviyede diğer Þube elemanlarına sormaktır. Çünkü, her şube elemanı diğer şubenin işlerini onlardan iyi bildiğine inanır.
Ast yağlamada esas elle temastır. Astınızı yağlayacaksanız kendisiyle konuşurken elinizi omuzunuza koyun, gömleğinin yakasını veya kravatını düzeltin veya koluna girip yürüyün. Uğurlarken de yanağını okşayın. Bu bedensel temas ona eşsiz bir haz ve güven duygusu verecektir. Böylece ona isteğinizi hem de bir şey vermeden yaptırabilirsiniz.
Son söz; yağcılık ekonomiktir, öğrenin.