Fıkıh Köşesi
İSLAMİ EĞİTİMİN KEYFİYETİ VE İLİMLERİN TASNİFİ
- Ayrıntılar
- Kategori: Fıkıh Köşesi
- Gösterim: 3966
İSLAMİ EĞİTİMİN KEYFİYETİ VE İLİMLERİN TASNİFİ
Soru: "Bazı fıkıh kitaplarında; ilimlerin, farz-ı ayn ve farz-ı kifaye olarak tasnif edildiğini görüyoruz. Bazı hadis mecmualarında ise peygamberimizin "Faydasız ilimden Allahü Teala(cc)'ya sığınırım" diye dua ettiği belirtilmektedir. Bu hadis-i şerif sahih ise ilimlerin faydalı ve faydasız tasnifine tabi tutulması gerekir. (...) İslami eğitim, faydalı ve zaruri olan ilimlerin öğretilmesiyle ilgilidir. Teknolojinin ilerlediği ve dünyanın küçük bir köy haline geldiği malumdur. Farz-ı kifaye olan ilimlerin yeniden tasnif edilmesi ve içinde bulunduğumuz şartlara göre tasnif edelmesi gerekir. (...) Bazı kaynaklarda "Bu mesele öğrenilir, ancak halka öğretilmez" gibi hükümlere raslıyoruz. Bunun sebebi nedir? (...) İlimlerin farz-ı ayn ve farz-ı kifaye tasnifi şahsa, zamana ve mekana göre değişebilir mi? Hangisi daha efdaldir?"
CEVAP: Allahu Teala'ya(cc) teslim olan her insanın üzerine farz olan ilimleri öğrenmesi ve amellerini ona göre eda etmesi farzdır. Sahabe-i kiram'dan birisinin "ilim nedir?" diye sualine, Resul-i Ekrem (sav) "Amelin kılavuzudur"
Kaynaklar
Resul-i Ekrem (sav)'in "Allah'ım!.. Dört şeyden (musibetten) sana sığınırım. Faydası olmayan ilimden, huşu duymayan kalbten, doymayan nefisten ve işitilmeyen (kabul edilmeyen) duadan"(5) mealindeki duası, muteber sünnet mecmualarında yer almıştır ve sahihtir. Elde edilen bilgiler; insanoğlunun zihnini ve kalbini, melayani fiillerle meşgul ediyorsa zararlıdır. Faydalı olduğu halde, insanın vebalini artıran bilgiler de vardır. Başkalarına öğretilmeyen ve salih amellere vesile olmayan ilim, sahibi için vebaldir. (6) Meselenin özü budur. Birbirimize dua edelim.
(1) İmam Fahrüddin-i Razi; Tefsiri Kebir-Ankara: 1988 C: 2 Sh: 296.
(2) Seyyid Şerif Cürcani-Et Ta'rifat-İst.: ty Sh: 160.
(3) İmam Burhanüddin Ez Zernuci-Ta'limü'l Müteallim-İst.: 1980 Sh: 9.
(4) Geniş bilgi için/ İbn-i Abidin-Rüddü'l Muhtar Ale'd Dürri'l Muhtar-İst.: l982 C: 1 Sh: 40- 41.
(5) Sahih-i Müslim, İst.: 1401 K. Zikr: 73, ayrıca Sünen-i İbn-i Mace-İst.: 1401 C: K.Mukaddeme: 23 C:1 Had. N0: 250, Sünen-i Ebu Davud-İst.: 1401 K. Vitr:8 C: 2 Had.N0: 1548. Sünen-i Tirmizi-K.Davet: 68, Sünen-i Nesai-K. İstiaze: 13,18.
(6) El Azimabadi-Avnü'l Mabud-Medine: 1968 C: 4 Sh: 407