KİTÂBÜ`T-TIB
         Fasilda Toplam 22 Hadisi Şerif
Konu Her Derdin Şifasını Allah Verir
Başlık Derd Veren Allah Muhakkak Devâsını Da Birlikte Verir, Meâlindeki Ebû Hüreyre Radiya`llâhu Anh Hadîsi
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem`in: "Allahu Teâlâ verdiği her hangi bir derdin şifâsını da verir" buyurduğu rivâyet olunmuştur.

Hadis No 1920


Konu Ateşle Yara Dağlamak;bal Şerbeti İçmek;kan Aldırmak;şifa Veren Şeyler
Başlık İbn-i Abbâs Radiya`llâhu Anh`ın Şu Üç Şeyde Şifâ Vardır: Bal Şerbeti, Hacamat, Key (=dağ), Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Abbâs
Hadis

"Şifâ üç şeye mühasırdır: Bal şerbeti içmek, hacamat âleti vurmak, ateşle dağlamak. Fakat ümmetimi (son bir ihtiyaç olmadıkça) ateşle dağlamaktan men` ederim" buyurduğu rivâyet olunmuştur.

Hadis No 1921


Konu Bal Şerbeti İçmek
Başlık Kardeşinin Karnı Ağrıyan Bir Kişiye Resûl-i Ekrem Bal Şerbeti İçirmesini Üç Def`a Salık Verir. Her Def`âsında O Adam Kardeşinin Şifâ Bulmadığını Söyler. Bunun Üzerine Resûl-i Ekrem: "allah Sözünde Doğrudur, Fakat Kardeşinin Karnı Yalancıdır" Buyurup Yine Bal Şerbeti İçirmesini Emreder Ve Şifâsını Görür
Ravi Ebû Saîd-i Hudrî
Hadis

Rivâyete göre, Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem`e bir kişi geldi: Yâ Resûla`llah! Kardeşimin karnı ağrıyor (ishal oldu) demişti. Resûl-i Ekrem: Bal (şerbeti) içir! buyurdu. Sonra bu adam ikinci bir daha Resûl-i Ekrem`e geldi (ve hastalığın geçmediğini söyledi) Resûlu`llah yine bal şerbeti içir! buyurdu. Sonra üçüncü bir daha geldi. Resûl-i Ekrem yine bal şerbeti içiriniz! buyurdu. Sonra bu adam bir daha geldi. İçirdim (fakat, ishâli ve ağrısı geçmedi, arttı) dedi. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem: Allah sözünde doğrudur. Fakat kardeşinin karnı yalancıdır. Haydi yine bal şerbedi içir, buyurdu. Dördüncü def`a içirdi de hastalıktan kurtuldu.

Hadis No 1922


Konu Çörekotu
Başlık Hazret-i Âişe`nin Habbetü`s-sevdâ` Her Hastalığına Şifâdır, Hadîsi. Ve Habbetü`s-sevdâ`ın Çörekotu Ve Kimyon İle Tefsîri
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe
Hadis

Rivâyete göre, `Âişe (Hazretleri) Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem`in: "Şu kara dâne (çörekotu) samdan başka (tıbban mücerreb olan) her hastalığa şifâdır" dediğini işittim. Ben de: Sam nedir? diye sordum. Resûl-i Ekrem: Ölümdür! buyurdu.

Hadis No 1923


Konu Ud-i Hindî
Başlık Ûd-i Hindî Kullanınız. Onda Yedi Türlü Şifâ Vardır, Hadîsi
Ravi Ümmü Kays Bint-i Mıhsan
Hadis

Mihsan kızı Ümm-i Kays radiya`llahu anhâ`dan Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem`in şöyle buyurduğunu işittim, dediği rivâyet olunmuştur: Ûd-i hindî kullanmağa devâm ediniz! Ûd-i hindîye yedi türlü şifâ vardır. Uzre (denilen boğaz) hastalığı için bu ilâç buruna çekilir. Zâtü`l-cenb için de (su ile) hastaya içirilir. Hadîsin geri kalan kısmı yukarıda geçti.

Hadis No 1924


Konu Çocukları Tedavi;kan Aldırmak;ud-i Hindî
Başlık Ûd-i Hindînin Nevi`leri Hacamat Ve Kust-i Bahrî İle Tedâvî
Ravi Enes B. Mâlik
Hadis

Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem (ehramlı iken) hacamat olduğuna ve Ebû Taybe`nin hacamat ettiğine dâir rivâyet olunan bir hadîsi yukarıda geçti. Buradaki hadîsin sonunda Enes İbn-i Mâlik Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem (bir hutbesinde) şöyle buyurdu, demiştir: (Ey Hicaz halkı) sizin kendisiyle tedâvî edeceğiniz şeyin en lüzumlu olanı hacamatla Kust-i bahrîdir. Sakın çocuklarınızı anjinden kurtarmak için bademciği sıkarak azab etmeyiniz! Ûd-i bahrî ile tedâvîye ihtimâm ediniz!

Hadis No 1925


Konu Allâh`a Tevekkül Edenler;cennete Hesapsız Girecekler;sihir;şifa Allah`tandır;uğursuzluk Telâkkisi
Başlık Meşhûr Ukâşe Hakkında Abdullâh İbn-i Abbâs Radiya`llâhu Anh Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Abbâs
Hadis

Şöyle dediği rivâyet olunmuştur: Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: Bana bütün ümmetler arzolunup gösterildi: Bir, iki peygamber yanlarında onar, yirmişer, otuzar, kırkar ümmetleriyle berâber önümden geçmeğe başladılar. Bir peygamber de yanında bir ümmeti bile olmaksızın geçti. En sonu uzaktan büyük bir karaltı gösterildi. Bu (kesîf) karaltı nedir? Bu benim ümmetim midir? Diye sordum. Bu, Mûsâ peygamberle kavmidir? Diye cevab verildi, sonra bana ufka bak! Denildi. Bakınca ufku dolduran sevâd-ı a`zamı gördüm. Sonra bana semâ ufuklarının şurasına ve bu tarafına da bak! Denildi. Bir de ne göreyim! Bir sevâd-ı a`zâm baştanbaşa ufku kaplamıştı. Bana: Bu senin ümmetindir. Bunlar yetmiş bin kişi hesâba çekilmeksizin Cennet`e girecektir, denildi. Resûl-i Ekrem (bu hitâbesinden) sonra (odasına) girdi. Ve (hesâba çekilmeden Cennet`e gireceklerin evsâfı hakkında) mecliste bulunanlara bir şey söylemedi, artık meclistekiler dağıldı. (Ve şöyle münâzara ediyorlardı): Biz, Allah`a îmân ve Resûlü`ne itba` eden kimseleriz. Artık biz, Cennet`e hesapsız gideceğiz, yâhut: O bahtiyarlar evlâdlarımızdır, onlar İslâm câ`miası içinde doğmuşlardır. Biz ise câhiliyyet devrinde doğduk, diyorlardı. Bu münâzara Resûlu`llah`a erişmekle hemen hâne-i saâdetten çıkıp: "Cennet`e hesapsız girecek mü`minler efsun etmiyenler, teşe`üm iylemiyenler, şifânın (Allah`dan olduğuna inanıp) keyden olduğuna inanmıyanlar ve her hususta Allah`a tevekkül edenlerdir" buyurdu. Bunun üzerine `Ukkâşe İbn-i Mihsen: Yâ Resûla`llah, ben onlardan mıyım? Diye sordu. Resûl-i Ekrem: Evet onlardansın! Buyurdu. Sonra başka birisi ayağa kalkarak: Ben onlardan mıyım? Dedi. Resûl-i Ekrem: bu hususta `Ukkâşe senden öne geçti! Buyurdu.

Hadis No 1926


Konu Baykuş Ötmesi;cüzamlıdan Kaçmak;hastalık Sirâyeti;uğursuzluk Telâkkisi
Başlık Cüzzamlıdan Arslandan Kaçar Gibi Hazer Olunması Hakkında Ebû Hüreyre Hadîsi
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem`in şöyle buyurduğu rivâyet olunmuştur: (İslâm`da) hastalığın (bizâtihi) sirâyeti yoktur, teşe`üm de yoktur, öğey ve baykuş (ötmesinden te`sîri) de yoktur, safer (ayının hayır ve şerle alâmeti) de yoktur (bunlar câhiliyyet hurâfeleridir) fakat (Ey mü`min) cüzamlıdan arslandan kaçar gibi kaç!

Hadis No 1927


Konu Hastalık Sirâyeti
Başlık Sârî Hastalıklardan Korunma Hakkında Rivâyetler
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Şöyle dediği rivâyet olunmuştur: (Resûl-i Ekrem bundan önceki hadîsi teblîğ buyurduğu mecliste, hazır bulunan) bir A`râbî: - Yâ Resûla`llah (hastalığın sirâyeti yoktur! Buyurdunuz. Fakat) benim geyikler gibi (düzgün sağlam) ve (temiz) kumluk (arâzî) de yaşayan develerime ne dersiniz? Bu develerimin arasına (hâriçten) uyuz deve (gelip) sokulunca develerimi uyuz ediyor! Di(ye ortaya bir şüphe bırak)tı. Resûl-i Ekrem: - Ya ilk uyuz deveye bu hastalığı kim sirâyet ettirdi? Diye cevâb verdi.

Hadis No 1928


Konu Ağılı Hayvanlar;ateşle Yara Dağlamak;kulak Ağrısı;nazar Değmesin;zehir
Başlık Dağlamakla Tedâvî Hakkında Enes İbn-i Mâlik Hadîsi
Ravi Enes B. Mâlik
Hadis

Şöyle dediği rivâyet olunmuştur: Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem Ensâr`dan (Amr İbn-i Hazm) âilesine ağılı hayvanların zehirinden, kulak ağrısından, (nazar değmesinden) (şifâ temennîsi için Allah`a sığınarak) nefes etmelerine müsâade buyurdu. Enes İbn-i Mâlik (rivâyetine devamla) der ki: Ben de Resûlu`llah hayatta iken Zâtü`l-cenbdeb key (dağla tedâvi) olundum. (Üvey babam) Ebû Talha, (amcam) Enes İbn-i Nadar, Zeyd İbn-i Sâbit hazır idiler. Beni Ebû Talha dağlamıştı.

Hadis No 1929


Konu Humma Hastalığı;hummanın Su İle Tedavisi
Başlık Hummâ (=tifo) Hastalığında Soğuk Su İle Tedâvî Olunmasını Resûlu`llâh Bize Emrederdi, Meâlindeki Esmâ` Radiya`llâhu Anhâ Hadîsi
Ravi Esmâ` B. Ebî Bekr
Hadis

Ebû Bekr`in kızı Esmâ` radiya`llahu anhâ`dan (Münzir kızı Fâtıma`nın) rivâyetine göre, her ne zaman Esmâ` hummalı bir kadına du`â için getirilse hemen su alır ve hastanın vücûdiyle yakası arasına dökerdi ve: Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem her zaman bize hummalı kadını su ile serinletmemizi emrederdi, der idi.

Hadis No 1930


Konu Veba
Başlık Hummâ (=tifo) Hastalığında Soğuk Su İle Tedâvî Olunmasını Resûlu`llâh Bize Emrederdi, Meâlindeki Esmâ` Radiya`llâhu Anhâ Hadîsi
Ravi Enes B. Mâlik
Hadis

Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem`in: Tâ`ûn (bu hastalıktan ölen) her müslüman için (fî sebîli`llah) şahâdet (mesâbesinde)dir.

Hadis No 1931


Konu Nazar Değmesine Okumak
Başlık Hazret-i Âişe`nin: Resûlu`llâh Bana Göz Değmesine Okumaklığımı Emretti, Meâlindeki Hadîsi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe
Hadis

Rivâyete göre, Âişe (Hazretleri): "Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem göz değmesine okunmasını bana emretti, yâhut (mutlak olarak) emretti", demiştir.

Hadis No 1932


Konu Nazar Değmesine Okumak
Başlık Nefes Hakkında Ümm-i Seleme Ve Âişe Radiya`llâhu Anhâ`nın Rivâyetleri
Ravi Ümm-i Seleme
Hadis

Rivâyete göre, Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem Ümm-i Seleme`nin odasında yüzünde sarılık eseri bulunan bir kız çocuğu görmekle: Bu kızcağızı okutunuz, buna nazar değmiştir, buyurmuştur.

Hadis No 1933


Konu Ağılı Hayvanlar;zehir
Başlık Nefes Hakkında Ümm-i Seleme Ve Âişe Radiya`llâhu Anhâ`nın Rivâyetleri
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe
Hadis

Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem`in, her ağılı hayvanın zehirinden nefes edilerek şifâ dileğine müsâ`ade buyurdu, dediği rivâyet olunmuştur.

Hadis No 1934


Konu Hastaya Şifa Temenni Etmek
Başlık Peygamber Efendimiz`in Hasta Hakkında Şifâ Du`âsı
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe
Hadis

Rivâyete göre, Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem hastaya (şifâ temmenî ederken) şöyle buyururdu: Allah`ın ismiyle (şifâ temennî ederim), şu bizim bâzımızın tükrüğü ile yurdumuzun toprağıdır. Bundan Rabbimizin izniyle hastamız şifâlanır.

Hadis No 1935


Konu Tefe`ül;uğursuzluk Telâkkisi
Başlık İslâm`da Teşe`üm Yoktur, Güzel Sözle Tefe`ül Vardır, Hadîs-i Şerîfi
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem`in: "İslâm`da teşe`üm yoktur, en hayırlısı tefe`üldür" buyurduğunu işittim, dediği rivâyet olunmuştur. Mecliste bulunanlar: Tefe`ül nedir Yâ Resûla`llah! Diye sordular. Resûl-i Ekrem: Sizden birinizin duyduğu güzel sözdür, buyurdu.

Hadis No 1936


Konu Kahinler;karında Ölen Ceninin Diyeti
Başlık İslâm`da Teşe`üm Yoktur, Güzel Sözle Tefe`ül Vardır, Hadîs-i Şerîfi
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Rivâyete göre, bir kere Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem Hüzeyl kabîlesinden biribiriyle döğüşen iki kadın arasında hüküm etmişti. (Şöyle ki:) Bu kadınlardan birisi diğerine bir taş atmış ve attığı taş gebe kadının karnına dokunarak karnındaki çocuğu öldürmüştü. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem`e da`vâ ettiler. Resûl-i Ekrem de: Kadının karnındaki cenînin diyeti köle veyâ câriye gurresidir (yâni bir diyetin nısf-ı öşürüdür) diye hükmetti. Bunun üzerine diyet ve garâmetle mahkûm olan kadının velîsi (seci`li ve kafiyeli bir edâ ile): Yâ Resûla`llah! Henüz yemeyen, içmeyen ve söz söylemiyen, sayha etmiyen çocuğun diyetiyle nasıl mahkûm olurum. Bunun benzeri hüküm bâtıl olur, dedi. Resûl-i Ekrem de: Bu adam kâhinler zümresindendir, buyurdu.

Hadis No 1937


Konu Bâzı Fasîh Belîğ Sözler Sihir Gibidir
Başlık Düzgün Ve Belîğ Sözde Sihir Vardır, Hadîsi; Abdullâh İbn-i Ömer`in Rivâyeti
Ravi Abdullâh B. Ömer
Hadis

Rivâyete göre, bir kere Medîne`nin şarkında (Necd) ahâlîsinden iki kişi gelip (karşılıklı) hutbe îrâd etmişler, halk da bunların düzgün sözlerine hayrân olmuşlardı. Bunun üzerine Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: Şüphesiz ki açık ve fasîh sözlerden sihir (gibi ruhlar üzerinde müessir) olanları vardır, yâhut bâzı belîğ sözler vardır ki, onlar sihirdir (ruhları teshîr eder).

Hadis No 1938


Konu Hastalık Sirâyeti
Başlık Hastalık Bizâtihi Sârî Değildir, Allâh`ın Takdîriyle Sârîdir
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem`in: "Sakın hasta deveyi sağlam devenin yanına uğratmayınız!" buyurdu, dediği rivâyet olunmuştur.

Hadis No 1939


Konu İntihar;kendini Öldürmek (intihar)
Başlık Her Ne Şekilde Olursa Olsun İntihârın Âhiretdeki Ağır Cezâsı Ve Ebedî Azâbı Hakkında Ebû Hüreyre Hadîsi
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Rivâyete göre, Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: Her kim bir dağdan (yüksek bir yerden) kendisini aşağıya atıp öldürürse, bu intihar eden kimse cehennem ateşinde ebedî ve dâimî sûrette kendisini yüksekten aşağıya bırakır (bir halde azâb olunur). Şu bir kimse de zehir içer de, canına kıyarsa zehiri elinde içer bir halde ebedî ve dâimî bir sûrette cehennem ateşinde (azâb olunacak) tır. Her hangi bir kimse de kendisini (bıçak gibi) bir demir parçasiyle öldürürse, o da bıçağı elinde karnına vurarak ebedî ve dâimî sûrette cehennemde (azâb olunacak) tır.

Hadis No 1940


Konu Yiyecek İçine Sinek Düşmesi
Başlık Sine`yin Yemek Ve Su Kabına Düşmesi Hakkındaki Ebû Hüreyre Hadîsi
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Rivâyete göre, Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: Sizden birinizin (su veyâ yemek) kabına sinek düştüğü zaman o kişi onun her tarafını batırsın, sonra çıkarıp atsın. Çünkü sineğin iki kanadının birisinde şifâ vardır, öbürüsünde de hastalık vardır.

Hadis No 1941




Anasayfaya dön Kapak Sayfası
Sadakat.Net © İslami web hizmetleri