Kötü düşünceler nereden geliyor

 

Kalbimize çeşitli düşünceler geliyor. Bunlar nereden geliyor? Hangisinin iyi, hangisinin kötü olduğunu nasıl bileceğiz?

CEVAP

Kalbe gelen fikirler: İlham, nasihat, vesvese, hevâ ve igfâl'dır. İlham, melekten; nasihat, salih müslümanlardan; vesvese, şeytandan; hevâ ise, insana kendi nefsinden gelir. İgfâl ise, kötü arkadaşın telkin ettiği düşüncedir.

 

Bunların birbirinden farkı nasıl bilinir? Hadis-i şerifte, (Melekten gelen ilham, İslamiyete uygun olur. Şeytandan gelen vesvese, İslamiyetten ayrılmaya sebep olur) buyuruldu. O halde vesveseyi ilhamdan ayırmak için dinin emrini iyi bilmek lazımdır.

 

Gayrı müslimlerden peynir, sucuk gibi gıda alırken, (bunların içine necis madde koymuşlardır) düşüncesi gelirse, hemen dinin bu husustaki hükmü hatırlanır. Dinimiz almanın caiz olduğunu bildiriyorsa alınır. Bu düşüncenin şeytandan olduğu anlaşılır.

 

Vesveseye uyulmazsa, şeytan bundan vazgeçip başka vesvese verir. Nefsimizden gelen düşünce ise, devamlıdır. İnsan ölünceye kadar devam eder.

 

Vesvese şeytandandır

Şeytan, hayırlı, iyi bir işe mani olmak için daha az iyi olanı yaptırmak maksadıyla vesvese verir. Büyük günaha sürüklemek için küçük iyilikleri yaptırmaya çalışır. Dinini bilen kimseyi, şeytan, asla aldatamaz. Her insan Allah’ın kulu olduğu halde, dinini bilen, Allah’ın emir ve yasaklarına riayet eden kimseler için Kur'an-ı kerimde, şeytana hitap edilirken, (Benim kullarıma senin sultan [hakimiyetin] yoktur) buyuruluyor. (İsra 65)

 

Vesveseye düşmemek için Allahü teâlânın, (Benim kulum) dediği salih kimselerden olmalı, yani düzgün bir itikada ve ilme sahip olmalı ve ilmi ile amel etmelidir!.

 

Sünnetleri, mekruhları ve diğer emir ve yasakları bilmeyen, vesvese hastalığına yakalanır. Bunları öğrenip yerine getirmek suretiyle şüpheye yer vermemelidir!

Anasayfaya dön Konulara dön
Sadakat.Net©İslami web hizmetleri