Emanet ve Ehliyet

CEMAAT'IN HÜKMÜ:

 486  Molla Hüsrev: "Cemaat, erkekler için sünnet-i müekkede'dir. Bir kavle göre de amel-i farzdir. Süphesiz kadinlarin cemaati mekruhtur"(217) hükmünü zikrediyor. Feteva-i Hindiyye'de: "Cemaat sünnet-i müekkededir. Alimlerimizin büyük bir çogunlugu, gerçekten cemaat vacibtir demislerdir. Bedai'de "Cemaat; akilli, ergenlik çagina gelmis, cemaatle namaz kilmaya gücü yeten erkekler üzerine vacibtir" denilmistir. Cemaate yetisemeyen kimse, ehlini toplayip namazi onlarla beraber kilar"(218) denilmektedir. Malûm oldugu üzere; Cum'a ve Bayram namazlarinda cemaat sarttir. Zira bu namazlar ferdi olarak edâ edilemezler. Birbirlerini çagirmak suretiyle; nafile namazi cemaatle kilmak ise mekruhtur.(219)

 487 Resûl-i Ekrem (sav)'in: "Cemaatte hosunuza gitmeyen (tiksindiginiz) bir hal, ayrilikta begendiginiz halden daha hayirlidir. Cemaatte rahmet, ayrilikta azab vardir"(220) buyurdugu bilinmektedir. Cemaat halinde namazi edâ etmek, bizzat Resûl-i Ekrem (sav) tarafindan tesvik olunmustur. Nitekim bir Hadis-i Serif'te: "Bir erkegin cemaat ile kildigi namaz, yalniz basina edâ ettigi namazdan yirmibes kat ziyade (faziletli) olur"(221) buyurulmustur. Ibn-i Abidin: "Ulemamizin tercih ettikleri kavil, cemaatin vacib olmasidir. Nehir sahibi "Bu kavil, bütün kavillerin en adili ve en kuvvetlisidir. Onun için ecnas nam eserde; küçümseyerek veya aldiris etmeyerek cemaati terk eden kimsenin sahidligi kabul edilmez. Ama yanilarak veya te'vil yoluyla terk ederse mesela: Imam heva ve heveslerine uyanlardan veya cemaatin mezhebine riayet etmeyenlerden olursa kabul ederiz" denilmistir."(222) hükmünü beyan etmektedir.

Günün Sözü

"Yâ Rabbi! Alaca rahatsızlığından, akıl hastalığından, cüzzam illetinden ve kötü hastalıklardan sana sığınırım.” (Hadîs-i Şerif—Nesâî)"
Telif Hakkı © 2024 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla!, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan özgür bir yazılımdır.